Стрічка 2016 року. За місяць після столичної прем`єри її вперше подивились на півдні України. Тоді ексклюзивне право демонстрації фільму отримала Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького.

«На той час це стало можливим тому, що в бібліотеці реалізовувався всеукраїнський проєкт «Безплатні курси української мови». Вони діють й нині, хоча проєкт припинив своє існування. Авторка сценарію Леся Воронюк. Саме вона була ідейною натхненницею появи дня вишиванки, який ми святкуємо вже 18 раз. Леся Воронюк написала сценарій. А режисером був Олександр Ткачук», - зазначає завідувачка відділу обслуговування користувачів ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Ірина Загреба.
 
Гасло фільму «вишити, щоб вижити». Він ділиться на етнографічну та історичну частини. А побудований на унікальних розповідях людей про долю вишиванки в їхньому житті.
 
«Я вперше зустрілася з вишивкою, з виставками на своїй роботі, саме в нашому музеї. І цей фільм був для мене дуже цікавим і важливим. В кожній області це різноманіття. Але воно дороге тим, що воно передавалося від роду до роду. Ту енергетику і родинний код. І заради цього люди все віддавали. Це було саме цінне та найдорожче. Цей фільм був і як пізнавальний. Більш повно показав різноманіття. Різні вишивки, відношення», - ділиться після перегляду багаторічна керівниця ансамблю народної музики «Грай, музико». Лариса Васкан.
 
«Спадок нації» конче необхідно побачити кожному, не дивлячись на певні політичні чи ще якісь переконання. Такі фільми творять історію нашої держави, а той, хто не знає своєї історії, як відомо, – не має й майбутнього.
 
© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору