«Хороший настрій і позитивні емоції продовжують життя і зміцнюють здоров`я», - Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького, простір «Вільна» й Культурно-мистецька асоціація «Арт-спокуса» відзначили першу річницю співпраці.

Початок злочинного повномасштабного вторгнення російських окупантів зумовив стрімке зростання кількості людей, які стикаються з купою соціально-психологічних змін. В умовах російсько-української війни дорослі, підлітки й діти перебувають у стресовій ситуації, адаптуються у нових місцях перебування. Повернення ж до звичайних умов життєдіяльності часто потребує психологічної реабілітації.

В цій ситуації свої функції почали розширювати українські бібліотеки. Так на початку 2023 Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького у співпраці з Культурно-мистецькою асоціацією «Арт-спокуса» за партнерства дружнього до жінок та дівчат простору «Вільна» розпочали проводити для постійних відвідувачок, читачок бібліотеки мистецькі майстер-класи. Завдяки креативному й змістовному дозвіллю жінки, серед яких чимало вимушено переміщених, мали змогу психологічно розвантажитись.
 
«Це шістнадцять майстринь Миколаєва та області, які жодного разу не повторювалися зі своїми майстер-класами. Сучасні, традиційні види мистецтва. Ми дізнавалися про історію виникнення іграшок. Ми навчалися вишивки, ткацтву, декоративному розпису. Ми вивчали таврійський розпис, який притаманний саме нашій Миколаївщині. Ми вивчали свою культуру, свою ідентичність. Ми полинули у світ мистецтва», - зазначає керівниця Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова.
 
Популярність мали тоді й сьогодні мають засідання розмовних клубів з вивчення української мови. У такий спосіб Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького спільно з простором «Вільна» намагаються забезпечити доступ до освітніх заходів.
«Так, нам дуже допомагає бібліотека ще й з проведенням такого безплатного курсу з української мови. Тому, що дуже багато дівчат у нашому місті хочуть вдосконалити свою українську мову і вони відвідують наші курси. І це є дуже великою допомогою саме нашим дівчатам і жінкам з вивчення української мови. Співпраця з бібліотекою це є таким важливим аспектом в нашій роботі. Тому, що ми маємо місце, де можемо проводити різні майстер-класи з різних напрямків. Й завжди це приносить дівчатам таку моральну й психологічну підтримку», - ділиться Марина Кручинова, менеджерка соціального проєкту мобільного простору для жінок та дівчат «Вільна».
 
Сучасна бібліотека – це не лише осередок читання, отримання інформації. Вона перетворилась на центр суспільного життя громади. Тут організовуються майстер-класи й функціонують розмовні клуби, зустрічаються прихильники кіно, реалізуються різноманітні програми, курси цифрової й медіаграмотності для людей поважного віку, грають у настільні ігри тощо. Оперативне реагування на виклики часу викликає необхідність шукати нові підходи у співробітництві, розвиток сучасного мислення.
 

 

Більше фото тут

© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору