Обереги – наші прадавні, добрі символи – захисники, знаки віри у вище заступництво. В міфології багатьох народів творцями всесвіту постають птахи. Вони собою символізують повітря, яке всюди може проникати. Сполучають між собою аж три світи – земний, небесний й стихію води. На подвір`я, де щойно народжувалась дитина, теж прилітають птахи й віщують майбутню долю немовляті.

Згідно ж з давніми повір`ями на своїх крилах з вирію птахи приносили весну. Тож, аби прискорити приліт птахів по селу діти й молодь носили птахів, виготовлених з соломи або тіста. Такий весняний символ вчились робити власноруч й постійні читачки, відвідувачки майстер-класів Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького.

«З такими пташками вони бігали від хати до хати й закликали весну. Аби вона прийшла скоріше і принесла тепло. Адже вважалося, що пташка – це така істота, яка має ключик від раю. І коли вона прилітала, вона відкривала дверцята, де знаходиться весна. А весна – це тепло», - говорить керівниця Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова.
 
А зустрічали весну читачки бібліотеки разом з тренеркою, Заслуженою майстринею народної творчості України Тетяною Ульянкіною. Цього солом`яного птаха вона називає по-справжньому народним.
 
«А це вона наче проста. Але вона дуже символічна. І дуже така архаїчна, я б сказала. Тому, що таких пташок робили завжди. Їх робили й з ниток, і з соломи, з гілочок, з рогозу. З різних матеріалів. Символ того, що ця пташка повинна летіти, або кружляти», - акцентує Заслужена майстриня народної творчості України.
 
Сьогодні значення бібліотеки як центру творчого спілкування стає дедалі важливішим. В практику бібліотечної роботи міцно входять творчі майстерні. А якщо ще й бібліотекарки та тренерки творчі особистості, то й читачки – відвідувачки із задоволенням проявляють власні здібності.
 

 

Більше фото тут

 

© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору