Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького зберігає у своєму архіві книгу наказів. На момент окупації міста бібліотеку очолювала Марія Федорівна Карклінг.  Сюди вона прийшла працювати у 1916 році.

Спочатку Марія Федорівна була бібліотекаркою, надалі завідувачкою відділення. Ім'я цієї дивовижної жінки, яка віддала бібліотеці понад півстоліття свого життя, увійшло в історію культури міста.

Документи свідчать, що вже наприкінці березня, початку квітня 1944 року, відразу після звільнення Миколаєва бібліотека почала обслуговувати читачів. 1 квітня 1944 року на посаду прибиральниці було прийнято Ганну Матвіївну Жилінську.
 
Під час Другої світової війни, а саме в період окупації, працівники бібліотеки зуміли зберегти фонд. А до початку війни він налічував 17 тис. примірників.
 
Сьогоднішній день із гірким присмаком полину втрат. Адже українці й миколаївці у тому числі заплатили чи не найвищу ціну за право жити під мирним небом.
 
Ми віддаємо шану загиблим на фронтах і воїнам - визволителям Миколаєва, пам`ятаючи про тисячі жертв і справжніх патріотів – військовослужбовців Збройних Сил України та Добровольчих формувань сучасної війни в Україні.
 
На жаль і 80 років після завершення тих подій, онуки сивочолих ветеранів, наслідуючи подвиги дідів і прадідів, змушені зі зброєю у руках захищати територіальну цілісність і незалежність держави. Вони це роблять самовіддано, з любов`ю до своєї країни.
 
І ми не заспокоїмося! Ми – обов`язково вистоїмо та переможемо!
 
     

 

Більше фото тут

© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору