16 березня ввечері поціновувачі театрального мистецтва у Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького насолоджувались творчістю волонтерського театру-студії «В.Ти.К», художній керівник й режисер Віктор Смірнов.

На сцені розгорталась історія української жінки-квіткарки, яка через російсько-українську війну опинилась у Франції.

«Люби-мене-не-кинь» - документальний твір драматургині, сценаристки Ольги Анненко. Це вже третя вистава, яку з початку повномасштабного вторгнення російських окупантів ставить талановитий режисер з Вітовщини разом зі своїм колективом. Попередню його роботу «Чіріклі» («Циганська мати») з Юлією Колеснік у головній ролі високо оцінили у Тлумачі, Івано-Франківську й Калуші.

Коли ж на Миколаївщину з евакуації повернулась Ганна Шведова керівник театру-студії «В.Ти.К» запропонував їй звернутися до глядачів з відвертою розмовою про сьогоднішнє життя українських жінок за кордоном.
 
«Це моновистава. Це найскладніший жанр. Враховуючи, що наша актриса вона ще й багатодітна матуся й у неї є своя професія. До речі, у неї син одружується за тиждень. І ми розуміли, що є побутові питання. Але ми повні чотири місяці працювали над виставою. Не щоденно. Але три, чотири рази на тиждень були репетиції. Декорацій здається мало. Але якщо придивитися - це ретельні роботи. Це квіти. Їх багато. Тому що вони звучать. Їх назви ви почуєте під час вистави. Ми мали все це відпрацювати. І показати, що ми готові до вистави з декораціями», - зазначає Віктор Смірнов.
 
Тут кожен знайде щось особисте, схоже на пережите протягом цих двох років. Водночас виконавиця головної ролі намагається нагадати нам усім, що життя триває. І ми не повинні забувати завдяки кому це стало можливим.
 
«Річ у тім, що це не особисте. Це всі пережили. Не тільки я. Це не тільки моя історія. Це пережила кожна людина, те ж саме, що і я. Я їм розповідаю їхню ж історію. Трішки свою, трішки їхню, трішки їхніх сусідів. Складніше розповісти щось особисте. А коли всі у курсі того, що є, то й всі мене розуміють. Це історія усіх, не тільки моя», - говорить Ганна Шведова, виконавиця головної ролі.
 
Вистава була благодійною. Усі зібрані глядачами кошти колектив витратить на допомогу військовослужбовцям й вимушено переміщеним громадянам. На цьому Віктор Смірнов не зупиняється. Паралельно художній керівник працює з юними артистами волонтерського театру-студії.
 
«Починали як читці. Сьогодні у нас на випуску дві вистави. Старший шкільний вік це вистава «Принцеса без горошини». Ми її презентуватимемо у день театру. Й молодші діти це «Три пацятка» ми називаємо. Вистава для малечі, молодший шкільний вік», - акцентує режисер.
 

 

Більше фото тут

© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору