Незабаром християни святкуватимуть Великдень – свято, яке огортає своїм сяйвом усю землю. До початку війни для багатьох українців цей день був особливим. За святковим столом збиралися родини. Жахливі події сьогодення розкидали громадян по всьому світу. Але навіть у цих умовах й різних країнах – Німеччині й Польщі, Ірландії та Швеції, Австрії, Італії вони продовжують дотримуватись Великодніх традицій, які є незмінними протягом століть.

24 квітня в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького розпочала роботу виставка «Свято землю обіймає».

Готуючись до світлого дня в пам`ять дива воскресіння Сина Божого відвідувачі знайомились зі святковими звичаями інших країн й пригадали місцеві.
 
Для Великодньої експозиції свої роботи представили 11 майстрів Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса», а також митці міста-героя Миколаєва та області.
 
«Тут понад 50 робіт. Це і мала пластика, картини та декоративні панно. Різні види технік представлено. Переважно це традиційні наші українські народні техніки. Акцентом ми все ж таки зробили писанки – вощанки, мальованки. І традиційно, Україна славиться саме цим видом мистецтва», - наголошує керівниця Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова.
 
Експозиція відображає усі моменти підготовки й очікування Свята. А також демонструє символічність українських традицій. Писанкові орнаменти, барвисті рушники, святкові мальовки, різьблені візерунки, пасхальні натюрморти та ляльки – це про нашу ідентичність та про кожного з нас, де б ми не були.
 
«Ну, для мене це свято, в першу чергу, Відродження. Як казала Валентина Володимирівна у своєму виступі перемога життя над смертю. Добро над злом перемагає. І у своїх роботах я теж намагалася показати саме цю ідею. Тобто, Великдень для мене – це символ перемоги добра над злом і життя над смертю. Домашні традиції? Фарбуємо крашанки, малюємо мальованки. Освячуємо у церкві, як усі. Тобто, у нас дуже все традиційно. Саме в нашій родині», - ділиться майстриня Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Леся Сайковська.
 
«Кожне свято – це набір нових писанок, якихось нових думок про це. І звісно, всі вони присвячені головному святу – Воскресінню Христа. І ми готуємось завжди до нього. Ця виставка теж черговий крок до нашого, такого духовного вознесіння, я б
сказала. Бо ми до цього йдемо усе своє життя», - наголошує заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Ульянкіна.
Традиції та звичаї – це цінності. В часи війни вони необхідні кожному українцю. Адже це стрижень, що надає сил вистояти й покращує самопочуття.
 
Тож, по можливості, не відмовляйте собі у святі та зустрічі з рідними за одним столом. А ще обов`язково відвідайте Великодню експозицію в бібліотеці.
 
Це навпаки може покращити ваш емоційний стан і дати більше ресурсу для роботи, волонтерства чи допомоги армії.
 

 

Більше фото тут

 
 
© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору